Our Recent Posts

Tags

No tags yet.

Nemiscati, ca o broasca! Exercitiu pentu copii (5 si 8 ani)

Am discutat in lunile trecute despre cum pot beneficia copiii de mindfulness, cum ii poate ajuta si ce inseamna mai exact mindfulness. Daca doriti sa va reimprospatati memoria, mai multe detalii puteti gasi aici.

Pentru ca majoritatea resurselor gratuite si disponibile pe internet sunt in limba engleza, mai jos puteti regasi un exercitiu de mindfulness tradus de mine, folosit frecvent in cabinet cu aproape toti copiii care au varsta cuprinsa intre 5 si 8 ani! E un exercitiu distractiv in care, de cele mai multe ori copiii observa ce se intampla in interiorul lor cand stau nemiscati, si cum unele lucruri continua sa se miste oricat de nemiscati ar sta ei! Sper sa va fie de folos :)

P.S.: este indicat sa cititi textul lent, cu o voce calda, iar spatiile indicate de puncte puncte (...) va invita la o pauza de 3-4 secunde. Exercitiul nu ar trebui sa dureze mai mult de 3 - 4 minute.

In acest exercitiu as vrea sa te invat cum sa stai nemiscat..... Ca o broasca.

Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti un loc in care sa stai cu spatele drept si picioarele incrucisate, sau intinse ......, iar atentia ta este toata indreptata spre tine. Cand auzi clinchetul clopotelului o sa te rog sa asculti exercitiul.

Broastele pot sari foarte departe si pot oracai foarte tare.... Dar pot sa stea si foarte nemiscate si sa faca nimic... Broastelor s-ar putea sa li se para greu sa stea nemiscate la inceput... Bratele lor vor sa se miste, picioarele lor vor sa se miste.... Dar cu cat practici mai mult, cu atat vei deveni mai bun.. Si apoi, o sa-ti placa sa faci absolut nimic, doar sa stai nemiscat, nemiscat ca o broasca.

Daca vrei, poti inchide ochii, sau poti sa ii inchizi doar pe jumatate... Alege tu care varianta e mai buna pentru tine.... Si acum, precum broasca, stai nemiscat...cat de linistit poti tu. Dar, ca sa stai nemiscat, ai nevoie de atentie si calm... Picioarele tale sunt nemiscate, linistite... Bratele tale sunt nemiscate si linistite, fundul tau este nemiscat, pana si capul tau este nemiscat si calm. Si in timp ce stai asa, poate observi ca o parte din tine se misca: poate ochii sau un deget sau poate fundul tau nu poate sa stea linistit si nemiscat. Si asta e in regula. Nu inseamna ca nu ai voie sa te misti, ci mai degraba sa observi ca ceva se misca... Si stii ce altceva se misca, indiferent cat de nemiscat ai sta?... Este respiratia, respiratia din burta ta.

De ce nu pui mainile pe burta si simti cum se misca in sus si in jos in timp ce respiri. Poti sa simti cum burta se ridica putin in sus si apoi in jos in timp ce respiri...sus...jos. Poti simti?

Cand ne punem atentia pe respiratie, ne calmam si exact ca broasca... Tu stai nemiscat.... Cat de nemiscat poti... Vezi daca poti sta cu atentia pe burtica inca cateva secunde.....

BRAVO, te descurci de minune. Cand stam cu atentia pe burtica, poate sa fie de folos.. De exemplu cand esti furios sau suparat, sau cand vrei sa te relaxezi sau odihnesti putin.

Poate vrei sa practici sa stai nemiscat ca o broasca si maine.. Cine stie...

Cand auzi clinchetul clopotelului din nou, te poti ridica si poti continua activitatile tale zilnice..sper ca astazi sa ai o zi plina de distractie

Cling de clopotel!

Sursa: Sitting still like a frog