Our Recent Posts

Tags

No tags yet.

Cum putem ajuta copiii in situatii de divort sau separare a parintilor

Divortul sau separarea parintilor, reprezinta o realitate frecventa cu care ne confruntam. In aceste situatii consider ca este important sa stim cum anume ne putem ajuta copiii.

Mai jos, o lista scurta cu modalitatile in care imi pot ajuta copilul/ copii. Intr-un exercitiu practic, puteti incercui/bifa lucrurile care deja se intampla si lucrurile pe care doriti sa le imbunatatiti:

1. Le spun copiilor ca separarea nu s-a produs din cauza lor; 2. Nu il vorbesc de rau pe partener in fata copiilor; 3. Evit sa am discutii in contradictoriu/certuri in fata copiilor; 4. Incerc impreuna cu celalalt partener sa identific modalitati consistente de a educa copiii; 5. Depun un efort special pentru a petrece timp individual cu fiecare copil in parte, in varinata in care exista mai multi copii; 6. Le spun copiilor ca e in regula sa il iubeasca pe celalalt parinte; 7. Nu imi compar copiii cu celalalt partener; 8. Nu dau vina pe celalalt partener, pentru fricile, grijile, si problemele traite de copil/copii; 9. Incerc sa-mi ajut copiii sa nu simta rusine in legatura cu separarea; 10. Inteleg ca separarea nu inseamna ca am esuat; 11. Informez cadrele didactice despre separare, astfel incat ei sa poata fi capabili sa acorde suport, daca va fi necesar; 12. Nu fac deodata foarte multe schimbari in viata copiilor; 13. Impart sarcinile familiei, astfel incat ele sa poata fi realizate; 14. Nu imi intreb copiii cu cine ar vrea sa locuiasca sau pe cine iubeste mai mult; 15. Inteleg speranta copiilor de a ne reimpaca; 16. Incerc sa-mi pastrez un echilibru emotional propriu, atat cat pot de mult; 17. Nu imi transform copiii intr-un pieten adult, unde ma pot descarca.

Si cel mai important, incerc sa am grija de nevoile si emotiile proprii. Parintii echilibrati vor avea parte de copii echilibrati!

#divort #familie #separare #parinti